Zonnepanelen op je dak

Zonnepanelen zijn klimaatvriendelijk én steeds betaalbaarder. De afgelopen vijf jaar zijn ze zo'n 25% goedkoper geworden door technische ontwikkelingen en schaalvergroting. In de zomer werken ze op volle toeren, maar ook bij bewolkt weer en in de winter wekken ze stroom op.

Waarom zonnepanelen op je dak?

Het kopen van zonnepanelen levert de meeste winst op voor een huishouden in vergelijking met zonnepanelen huren of delen. Wij raden dan ook aan om zonnepanelen te kopen als je daar de mogelijkheid toe hebt. Zonnepanelen huren kan interessant zijn wanneer je een huis huurt en je hier geen eigen panelen op wilt leggen, of wanneer je financieel geen mogelijkheden hebt te investeren in eigen panelen. Zonnepanelen delen is voornamelijk interessant wanneer er op je eigen dak geen ruimte is voor zonnepanelen.

Wat bespaar je met zonnepanelen?

Het terugverdienmodel van zonnepanelen is in alle opzichten erg interessant. Elektriciteit uit zonne-energie is namelijk superduurzaam. De zon stopt tenslotte nooit met schijnen en het kost je niks.

Terugverdientijd aanschaf zonnepanelen

Wanneer je 15 zonnepanelen installeert kost dit je tussen de €6.000,- en €8.500,-. Per jaar bespaar je met zonnepanelen minimaal €700,- op je energierekening. Na zo’n 8,5 tot 12,5 jaar heb je je investering terugverdiend en kan je gaan genieten van gratis stroom. Omdat zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan, kan je hiermee tussen de €8.400,- en €10.500,- verdienen. Een erg duurzame maar ook rendabele investering dus!

Salderingsregeling

Soms produceren zonnepanelen stroom op een moment dat je zelf weinig stroom gebruikt. Die stroom wordt dan geleverd aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier verrekent de levering vervolgens met je elektriciteitsrekening, dat heet salderen. Lees voor meer informatie over de salderingsregeling onze blog over salderen.

De salderingsregeling wordt vanaf 2023 stap voor stap afgebouwd. Maar doordat zonnepanelen steeds goedkoper worden en de afbouw geleidelijk gaat, blijft de terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 7 jaar. De levensduur van een zonnepaneel is 25 jaar dus dit betekent dat je nog eens 18 jaar lang gratis stroom opwekt.

Terugverdientijd CO2-uitstoot voor productie zonnesysteem

Voor het opwekken van zonne-energie komt enkel CO2-uitstoot vrij met de productie van de installatie zelf, zoals de zonnepanelen en de omvormers. Daarvoor zijn nu helaas nog fossiele brandstoffen nodig die natuurlijk meetellen in een eerlijke vergelijking met energie opwekken uit fossiele bronnen. Bij de productie van 1 kilowattuur (kWh) elektriciteit uit de verbranding van kolen, komt minstens 900 gram CO2 vrij. Bij gasverbranding is dat iets minder, 400 gram. Bij zonlicht is dat een stuk lager, namelijk maar 50 gram.

Uiteindelijk heb je na hooguit 3,5 jaar een zonnepanelen-systeem en de energie die voor de productie nodig was weer terugverdiend. Dat scheelt enorm op stookkosten, zeker als je bedenkt dat een gemiddeld huishouden jaarlijks ongeveer 3.500 kWh elektriciteit verbruikt.Zonnepanelen op je dak is dus altijd een slimme keuze. Je produceert je eigen energie op een duurzame manier, draagt bij aan een duurzame wereld en winst voor je eigen portemonnee.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op schuine en platte daken worden geïnstalleerd, zolang de dakconstructie sterk genoeg is om de zonnepanelen te kunnen dragen. Globaal geldt hiervoor dat als het dak één mens kan dragen, het dak sterk genoeg is voor zonnepanelen. Toch zijn er uitzonderingen: je kunt geen zonnepanelen plaatsen via Slimwoner als je dak met riet bedekt is, asbest bevat of een plat dak is waarbij zachte isolatie is gebruikt als dakbedekking.

Daarnaast is het ook van belang dat er voldoende direct zonlicht op het dak komt. Als het dak in de herfst of lente voor meer dan 18 uur in schaduw is gehuld dan is het waarschijnlijk niet rendabel om zonnepanelen te plaatsen. Om deze reden is ook de oriëntatie van het dak van belang. Om rendabel te zijn moet het dak een oriëntatie hebben tussen het zuidwesten en het zuidoosten.

Zonnepanelen kopen of huren?

De keuze tussen zonnepanelen kopen of huren verschilt per bewoner van een woning en de situatie. Wanneer je in het bezit bent van je huis is het makkelijker om zonnepanelen zelf aan te schaffen en voordeliger dan huren. Mocht je die investering niet in één keer kunnen of willen maken, kun je zonnepanelen huren  en ze afbetalen met een vast bedrag per maand.

Huur je een huis en heb je dus geen eigen dak? Ook dan is het in sommige gevallen mogelijk stroom op te wekken met gekochte zonnepanelen. Je kan dan als huurder op eigen kosten zonnepanelen plaatsen. Maak hierover goede afspraken met je verhuurder. Zo zou het een goede afspraak kunnen zijn dat de verhuurder de zonnepanelen overneemt zodra jij verhuist, of dat de volgende huurder de zonnepanelen overneemt.

De zonnepanelen kunnen ook geplaatst worden door de verhuurder zelf. Hier zal doorgaans een huurverhoging tegenover staan, maar als huurder kun je profiteren door lagere energiekosten. Maak ook hierover goede afspraken met je verhuurder.

Zonnepotentie op jouw dak 

Ligt jouw dak op een gunstige plek om zonnepanelen op te leggen?Via onze Zonnewijzer kun je dit berekenen. Even je postcode invullen en je weet al hoeveel zonnepanelen je kan neerleggen, wat de eenmalige investering kost en de zonne-energie opbrengst van jouw dak.

Aan de slag met zonnepanelen op jouw dak

Vraag een offerte aan of doe de dakscan dakscan bij onze partner Greenchoice.

 

Mede mogelijk gemaakt door:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor