Hoe werkt een warmtepomp?

Met een warmtepomp kun je van het aardgas af en je woning duurzaam verwarmen. Maar hoe werkt een warmtepomp precies?

We gaan in Nederland van het aardgas af. Eén van de duurzame alternatieven voor verwarmen met aardgas is de warmtepomp. Een warmtepomp is een vorm van lage temperatuurverwarming  en daarvoor is het belangrijk om een goed te isoleren. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen: de volledig elektrische warmtepomp en de hybride warmtepomp. 

All electric warmtepomp 

Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, grondwater of bodem. De techniek die een warmtepomp gebruikt, lijkt in zekere zin op een koelkast. Een koelkast haalt warmte uit de lucht in de koelkast en geeft die buiten de koelkast weer af. Daardoor koelt de lucht in de koelkast. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht (of uit grondwater of de bodem) en geeft die in huis af, waardoor het binnen opwarmt. Ook als het buiten koud is, kan de warmtepomp warmte uit de buitenlucht onttrekken. Met elektriciteit wordt die warmte dan op de juiste temperatuur gebracht. 

Voor de volledig elektrische warmtepomp is een goed geïsoleerd huis nodig. Grofweg zijn woningen die na 2000 gebouwd zijn al klaar voor een warmtepomp, want door normeringen over nieuwbouw zijn die huizen al voldoende geïsoleerd. Ook hoeven de radiatoren in die woningen niet vervangen te worden bij het installeren van een warmtepomp. Lees meer over of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp. 

Hybride warmtepomp 

Bij een hybride warmtepomp wordt naast de cv-ketel een warmtepomp geplaatst. Deze verwarmt het huis. De cv-ketel springt bij als het erg koud is in de winter en zorgt voor het warme tapwater. In hoeverre de cv-ketel aan zal gaan is afhankelijk van hoe goed jouw woning geïsoleerd is. Vaak zijn woningen die gebouwd zijn tussen 1992 en 2000 al geschikt voor een hybride warmtepomp. Ook als je twee of meer isolatiemaatregelen in je huis hebt aangebracht kan je huis klaar zijn voor een hybride warmtepomp.

Onze collega Atse beantwoordt in de blog van Greenchoice zes vragen over de hybride warmtepomp. Meer weten over de installatie van een hybride warmtepomp? Kijk op de pagina van Greenchoice voor meer informatie.

Mede mogelijk gemaakt door:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor