Is mijn huis geschikt?

Ruim een miljoen woningen in Nederland zijn al geschikt voor lage temperatuurverwarming. Of jouw huis geschikt is, hangt af van hoe goed deze is geïsoleerd en of je radiatoren voldoende warmte afgeven.

Om het warm te hebben in een huis met lage temperatuurverwarming, moet je huis goed geïsoleerd zijn en moet het warmteafgiftesysteem (radiatoren of vloerverwarming) voldoende warmte afgeven. Hieronder hebben we woningen in categorieën ingedeeld. Check of jouw woning in de categorie valt waarbij je baat hebt bij het instellen van je cv op 50 graden. 

Welke woningen zijn geschikt? 

  • Woningen met een bouwjaar van 2000 of later zijn nu al klaar voor een warmtepomp. Door bouwbesluiten en normen voor nieuwbouw zijn deze woningen al voldoende geïsoleerd en geven de radiatoren voldoende warmte af. Met de 50-gradentest kun je alvast wennen aan lage temperatuurverwarming.
  • Woningen die gebouwd zijn tussen 1992 en 2000 zijn in elk geval klaar voor een hybride warmtepomp en in sommige gevallen al voor een all electric warmtepomp. Doe mee met de test om te checken of jouw huis nu al geschikt is voor lage temperatuurverwarming en krijg advies over het nemen van verduurzamende maatregelen als dat nog niet het geval is.
  • Woningen van vóór 1992 waar twee of meer isolatiemaatregelen zijn toegepast zijn waarschijnlijk klaar voor een hybride warmtepomp. Met de 50-gradentest kom je erachter of je woning er klaar voor is.
Doe mee met de test

Woningen die niet in één van de bovenstaande categorieën vallen, moeten waarschijnlijk eerst beter geïsoleerd worden. Doe de Woningtest om erachter te komen welke maatregelen je kunt nemen om jouw huis te verduurzamen. 

Wanneer kan ik niet meedoen? 

  • Wanneer je stadsverwarming hebt (aangesloten op een warmtenet) kun je helaas niet meedoen. Je hebt dan namelijk geen cv-ketel in huis en je hebt geen controle over de temperatuur van de warmte die je huis binnenkomt.
  • Wanneer je een vr-ketel hebt kun je niet meedoen, want deze is niet geschikt om op lage temperatuur mee te verwarmen. Vr betekent ‘verbeterd rendement’, maar de ketels zijn minder zuinig dan een cv-ketel en worden alleen geplaatst in appartementen waar geen rookgasafvoer gemaakt kan worden. 
Mede mogelijk gemaakt door:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor