Wat is een warmtenet?

Met warmtenetten kunnen we onze wijken aardgasvrij verwarmen. Maar wat is een warmtenet eigenlijk precies?

Een warmtenet – ook wel stadsverwarming of stadswarmte genoemd – is een manier om woningen collectief, duurzaam en aardgasvrij te verwarmen. Het werkt zo: in de buurt van je wijk, of in je wijk zelf, staat een warmtebron en van daaruit gaan er leidingen met warm water de huizen in. Als je bent aangesloten op een warmtenet heb je geen eigen cv-ketel meer nodig. En behalve het plaatsen van een warmtewisselaar in de meterkast hoeft er niets aan je woning veranderd te worden als je een aansluiting op een warmtenet krijgt – je houdt gewoon je radiatoren of vloerverwarming. Lees alles over waarom er warmtenetten worden aangelegd, de kosten en duurzaamheid op onze pagina Het ware verhaal van het warmtenet.

Lage en hoge temperatuurwarmtenetten 

Er zijn verschillende soorten warmtenetten en één van de factoren waarop we onderscheid maken is temperatuur. Een lage temperatuurwarmtenet is een vorm van lage temperatuurverwarming. Moderne en goed geïsoleerde woningen hebben voldoende aan een niet al te hoge temperatuur in de leidingen: ongeveer 40 graden. Minder goed geïsoleerde woningen hebben water van 70 tot 90 graden nodig om goed te kunnen verwarmen. Met goede isolatie kan die aanvoertemperatuur omlaag. En dit brengt ook je energierekening weer omlaag. Goede isolatie  is daarbij essentieel. 

Een duurzaam warmtenet 

Warmtenetten zijn een efficiënte manier om veel woningen in één keer te verwarmen. Daardoor is dit al een duurzamere manier van verwarmen dan een gasgestookte cv-ketel. Wanneer een warmtenet op een duurzame bron is aangesloten – bijvoorbeeld aquathermie, geothermie, zonnecollectoren of restwarmte – dan is de warmtevoorziening helemaal duurzaam. Natuur & Milieu sloot het Warmtepact met grote warmtebedrijven in Nederland om de groei en verduurzaming van warmtenetten te versnellen.  

Mede mogelijk gemaakt door:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor