Wat is lage temperatuurverwarming?

Wanneer een woning geschikt is voor lage temperatuurverwarming krijg je het nog steeds comfortabel warm in de winter, maar wordt je huis anders verwarmd.

Krijg ik het nog wel warm in de winter als mijn woning gebruik maakt van lage temperatuurverwarming? Bekijk het filmpje of lees hieronder wat lage temperatuurverwarming inhoudt. 

Lage temperatuurverwarming gaat niet over de temperatuur van je thermostaat, maar over de temperatuur van het water dat je huis verwarmt (dit stroomt door je radiatoren)Als je de thermostaat bijvoorbeeld op 19 graden hebt gezet en de temperatuur in huis lager zakt, dan springt de cv-ketel aan. Die cv-ketel staat standaard ingesteld op 80 graden. Dat betekent dat de aanvoertemperatuur van het water dat van dcv-ketel naar de radiator loopt, 80 graden is. Dit is hoge temperatuurverwarming 

Wanneer je huis goed geïsoleerd is, hoeft je cv-ketel maar kort op 80 graden te verwarmen om de thermostaattemperatuur van 19 graden te bereiken. Dit is inefficiënt en kost meer aardgas dan nodig. Goed geïsoleerde woningen kunnen ook al verwarmd worden met een aanvoertemperatuur van 50 graden: lage temperatuurverwarming. Wanneer je cv-ketel is ingesteld op 50 graden moet deze langere tijd het water van de radiator op 50 graden verwarmen om de thermostaattemperatuur van 19 graden te bereiken. Dit kost minder energie en is dus duurzamer. Om te testen of jouw huis al geschikt is voor lage temperatuurverwarming kun je meedoen met de 50-gradentest. 

Wanneer we in Nederland van het aardgas afgaan, zal een deel van de woningen worden aangesloten op vormen van lage temperatuurverwarming. Daar zijn twee opties voor: 

Voor beide opties moet je woning voldoende geïsoleerd zijn. Lees meer over of jouw huis geschikt is voor lage temperatuurverwarming.

Mede mogelijk gemaakt door:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor