Doe mee met “Zet ‘m op 50”

We gaan in Nederland van het aardgas af. Een deel van de woningen zal vervolgens op lage temperatuur worden verwarmd. Is jouw huis daar al klaar voor? Ervaar het zelf door mee te doen met het onderzoek.

Om de klimaatdoelen te halen, zorgen we in Nederland dat in 2050 alle huizen van het aardgas af zijn. Om dat te kunnen doen moeten deze woningen worden aangesloten op andere warmtebronnen. Een duurzame manier van verwarmen is bijvoorbeeld met een (lage- temperatuur) warmtenet of een (hybride) warmtepomp. Lees meer over wat lage temperatuurverwarming precies is. 

Een warmtepomp aanschaffen is voor veel mensen een grote stap. Daarnaast is het de vraag of je huis wel warm wordt in de winter. Ongeveer een miljoen huizen in Nederland is, zonder verdere aanpassingen, klaar om een warmtepomp te installeren en het comfortabel warm te krijgen binnenOm te testen of jouw huis er al klaar voor is, kun je meedoen aan onze Comfort Challenge.

Hoe werkt “Zet ‘m op 50”?

– uitleg + link formulier

Meld je aan

Handleiding cv-ketel

De temperatuur van je cv-ketel kun je makkelijk zelf instellen en kost weinig tijd. Bij de meeste cv-ketels kun je in 3 of 4 klikken de temperatuur al wijzigen. Je kunt de handleiding van je cv-ketel erbij pakken om te lezen hoe dat moet, of op de website van Milieu Centraal direct de instructie voor jouw cv-ketel lezen.
Op veel cv-ketels kun je de temperatuur van het water dat door de radiator loopt, en de temperatuur van het tapwater (douche- en kraanwater) apart van elkaar instellen. Voor de Comfort Challenge is het belangrijk dat je alleen de temperatuur van het water dat naar je radiator loopt lager instelt. Om Legionella te voorkomen laat je het tapwater op de standaardtemperatuur staan. 

Dag- en nachttemperatuur 

Wanneer je de cv-ketel op 50 graden hebt ingesteld, verwarm je de woning op lage temperatuur. Als je vervolgens op de thermostaat aangeeft hoe warm het in huis moet zijn, is het belangrijk om het verschil tussen de temperatuur overdag en ’s nachts niet meer dan 2 graden te laten zijn. Als je het overdag 19 graden wil hebben, dan zet je de thermostaat ’s avonds op 17 graden. Wanneer je op lage temperatuur verwarmtkost het opwarmen van je huis namelijk meer tijd. Als er tussen de dag- en nachttemperatuur een groot verschil zit duurt het lang voordat je woonkamer weer behaaglijk warm is ’s ochtends.  

Instructies voor het beoordelen van comfort 

Aan het eind van de Comfort Challenge krijg je een vragenlijst om te checken of je het comfortabel warm hebt gehad in de winter. Het comfort wordt bepaald door meerdere factoren. Neem bij het beoordelen van het comfort in huis na het verlagen van de cv-keteltemperatuur onder andere de volgende zaken mee: 

 • Hebben de verschillende gezinsleden het comfort in huis verschillend ervaren?
 • Heb je verschil ervaren met koude periodes in eerdere jaren?
 • Heb je het vaker koud gehad in huis?
 • Komen de verschillende ruimtes in huis (bijvoorbeeld de woonkamer) snel op temperatuur ’s ochtends of duurt het lang?
 • Heb je het structureel op bepaalde momenten koud? Denk bijvoorbeeld tijdens het ontbijt of juist ’s avonds als je een tijdje stilzit.
 • Zijn er plekken of ruimtes waar het kouder is dan normaal?
 • Is er een verschil in hoe goed het warm wordt in de verschillende ruimtes in huis?
 • Heb je last van tocht?
 • Hoe heb je de temperatuur van de radiatoren (stralingswarmte) ervaren? 

Resultaten van de Comfort Challenge

Na afloop van de Comfort Challenge weet je of jouw woning al klaar is voor lage temperatuurverwarming. 

– de verschillende resultaten uitleggen 

– [link naar pagina ‘hoe werkt een warmtepomp?’] 

– [link naar pagina ‘Waarom is isoleren belangrijk?’] 

 

Meld je aan en ontdek of jij klaar bent voor lage temperatuursverwarming

Doe mee met onze inventarisatie om te kijken hoe veel woningen geschikt zijn voor warmtepompen!
Na je aanmelding Je zal meer informatie over de Comfort Challenge via de mail ontvangen.

 • We vragen je adres zodat we een informatiepakket inclusief sticker voor je cv-ketel op kunnen sturen.

 • Naar aanleiding van deelname aan de Comfort Challenge kan Natuur & Milieu je eenmalig bellen over een lidmaatschap.

Mede mogelijk gemaakt door:
 • sponsor
 • sponsor
 • sponsor